Kuuluisia teattereita maailmalla

Kuuluisia teattereita maailmalla

Maailman kuuluisimpiin teattereihin varataan lippuja jo kuukausia ennen itse näytöstä, ja lippujen korkeista hinnoista huolimatta näytökset nauttivat täysistä yleisöistä.

Suuri osa maailman kuuluisimmista teattereista löytyy Euroopasta, joka tunnetaan maailman kulttuurin keskuksena. Näyttäviä ja tunnettuja teattereita löytyy kuitenkin myös esimerkiksi Aasiasta ja Yhdysvalloista, ja yksi tunnistetuimmista löytyy Australian Sydneystä.Lontoon tunnetuin teatteri on The Royal Opera Govent Gardenissa. Teatteri avasi ovensa ensimmäistä kertaa vuonna 1732 William Kongreven Secular Oratio -sävellyksen tahtiin. Teatterissa esitettiin myös ensimmäistä kertaa William Shakespearen näytelmiä. Teatteri on kärsinyt kaksi suurta ja tuhoisaa tulipaloa, mutta ne eivät estäneet teatterin suurta menestystä. 4-kerroksiseen rakennukseen mahtuu yli 2200 katsojaa, ja lippujen hinnat vaihtelevat 15-135 punnan välillä.Pariisin Palais Garnier, tai toiselta nimeltään Grand Opera rakennettiin vuonna 1669, kun sen ajan hallitsija Louis XIV antoi luvan oopperateatterin perustamiseen. Tämän jälkeen Palais Garnier on muuttanut nimeään ja sijaintiaan useita kertoja. Teatterin julkisivuun kuuluu muun muassa neljä suurta veistosta, jotka edustavat neljää taiteen osa-aluetta: draamaa, musiikkia, runoutta ja tanssia.

Haydn

Itävalta on synnyinsija monelle klassisen musiikin säveltäjälle, kuten Mozart, Haydn ja Beethoven. Itävallan kuuluisin ja suurin teatteri on vuonna 1869 perustettu Vienna State Opera. Teatterin esikoisnäytös esitettiin Mozartin Don Juan -sävellyksen tahtiin. Nykyään teatterissa esitetään noin 60 oopperaa vuodessa.Italian Milanon sanotaan taas olevan synnyinsijana modernille oopperalle, minkä myötä myös La Scala Opera House perustettiin vuonna 1776. Rakennuksen pohjustusta tehdessä rakentajat löysivät marmorilaatan muinaisen roomalaisen näyttelijän Piladin kuvalla varusteltuna, ja tätä pidettiin merkkinä taivaista. Oopperatalo on Milanon toiseksi suurin nähtävyys Milanon katedraalin lisäksi.Barcelonassa, Espanjassa sijaitseva Palace of Catalan Music on muihin eurooppalaisiin oopperataloihin verrattuna suhteellisen nuori. Teatteri avasi ovensa ensimmäistä kertaa vuonna 1908. Rakennus ja sen sisustus jäljittelee modernisti Gaudin tyyliä. Rakennuksen ainoa valaistus tulee luonnosta, mosaiikkikoristellun lasikaton läpi.Saksan Dresdenissa sijaitseva The Semperoper, tai toiselta nimeltään Saxon State Opera avasi ovensa ensimmäistä kertaa vierailijoille vuonna 1841. Esityksien sävellyksinä on käytetty paljon Wagnerin oopperoita. Rakennuksen tyyli on neo-renesanssinen, ja se on koristeltu muun muassa saksalaisen mytologian, kirjallisuuden ja teatterin hahmojen patsailla. Rakennus tuhoutui täysin toisen maailmansodan aikana, ja se saatiin täysin kunnostettua vasta vuonna 1985.

Euroopasta eteenpäin

Sydneyn oopperatalo Australiassa on maailman tunnistettavin ja eniten vierailtu oopperatalo. Sen sanotaan olevan yksi modernin maailman ihmeistä valkoisilla purjemaisilla seinillään. Rakennuksen tyyli on futuristinen ja goottimainen. Oopperatalon ensi-ilta oli lokakuussa vuonna 1973, jolloin katsomoon kuului muun muassa Kuningatar Elisabeth II hovineen. «headquarters» for the Australian Opera, the Sydney Symphonic Orchestra, the National Theater Ballet School and the Sydney Theater Company.

The Kabukiza Theater

Japanin Tokiossa sijaitseva The Kabukiza Theater sai ensi-iltansa vuonna 1889. Esityksissä käytetään paljon japanilaista kulttuuria, mytologiaa, kirjallisuutta ja historiaa, mikä voi aiheuttaa ulkomaalaisissa vierailijoissa hämmennystä. Heidän onkin mahdollista hankkia esitysten ajaksi opaskasetti, joka selittää kaikki esityksen vivahteet. Lippujen hinnat alkavat 15 000 yenistä, ja joka esityksen ajaksi kaikki 1964 istuinpaikkaa täyttyvät.New Yorkista, Yhdysvalloista löytyy The Radio City Music Hall, jossa nykyään järjestetään erilaisten esitysten lisäksi myös Grammy Musical Awards, jossa palkitaan esiintyjiä kaikilta musiikin aloilta. Teatteri on rakennettu vuonna 1932, ja sisälle mahtuu yli 6 000 katsojaa. The Radio City Music Hall antaa tilaa erilaisille musikaaleille, jazz-orkesteriesityksille ja esimerkiksi elokuvadebyyteille.

Maritta

Kommentointi on suljettu.