Lisää Shakespearesta

Lisää Shakespearesta

1500- ja 1600-luvun William Shakespeare on henkilö, jonka lähes jokainen ihminen maailmassa tietää. Englantilainen kirjailija ja runoilija on inspiroinut teattereita, elokuvia, kirjoja, runoja ja taidetta ympäri maailmaa.

Hänen työnsä ovat arvostettuja, luettuja, jaettuja ja arvosteltuja kannesta kanteen. Shakespearen tunnetuimpiin töihin kuuluvat Hamlet, Romeo ja Julia, Macbeth sekä Midsummer Night’s Dream. Jokaisessa teoksessa heijastuu Shakespearen luovuus ja monipuolisuus kirjailijana. Hänen käyttämänsä sanat ja sanamuodot ovat muodostuneet vuosisatojen aikana merkittäväksi runouden lähteeksi.Shakespearesta on paljastunut aikojen saatossa paljon sellaisia asioita, mitä ei kuitenkaan voisi heti ajatella. Historialliset tutkimukset ovat paljastaneet, että Shakespearesta löytyy monia asioita, jotka voisivat jopa kyseenalaistaa hänen ammattitaitonsa. Hän oli kuitenkin uskomattoman lahjakas kirjailija, jonka työtä ei voi väheksyä.

Tiesitkö tämän William Shakespearesta

Tiesitkö, että Shakespeare ei ollut kirja- ja kieliopin uskollinen kannattaja? Hän kirjoitti teoksissaan monia sanamuotoja eri tavoin eri teoksissa ja vaikka Shakespearea pidetäänkin yhtenä englanninkielen kehittäjänä, hän ei ollut yhtenäinen kirjoituksissaan. Hän kirjoitti jopa nimensä ainakin neljällä eri tavalla: Shaksper, Shakespe, Shakespere, and Shakspeare!William ei ollut myöskään ainoa Shakespearen perheen jäsen, joka teki luovia töitä. Williamin veli, Edmund, asui myös jonkin aikaa Lontoossa ja toimi näyttelijänä. Hänen nimensä löytyy muutamista teoksista, mutta tuntuu siltä, että veljekset eivät tehneet kovinkaan paljoa yhteistyötä. Vaikka he asuivat melko lähellä toisiaan, ammatilliset tehtävät eivät tuoneet heitä paljon yhteen.

William Arden Shakespeare

Williamin veljestä ei tiedetä paljoa tämän enempää, mutta heidän yksi sukulaisistaan joutui lain kanssa ongelmiin. William Shakespearen äidin puolelta eräs sukulainen, kaima William Arden, pidätettiin juonittelusta sen aikaista kuningatarta vastaan ja William Arden teloitettiin pidätyksensä jälkeen.Shakespearen vaimo, Anne Hathaway, tuli raskaaksi, ennen kuin pari meni naimisiin. Kolmannella kuulla William ja Anne avioituivat ja heidän esikoisensa syntyi kuusi kuukautta häiden jälkeen. William oli hääpäivänään vasta 18-vuotias, kun Anne oli 26.Kaiken tämän lisäksi voidaan sanoa, että William eli kaksoiselämää. Uskotaan, että hän oli uskollinen vaimolleen, mutta eläessään kahdessa kaupungissa, hänellä oli myös kaksi ammattia. Lontoossa hänet tunnettiin näytelmäkirjailijana, mutta kotikaupungissaan hän olikin liikemies ja omisti kiinteistöjä. Kyseessä oli siis monitoiminen mies.Hän menestyikin kirjailijan työnsä lisäksi erinomaisesti liiketoiminnassaan. Hänelle kuuluvat kiinteistöt ja yritykset tekivät hänestä varakkaan miehen. Kerrotaan, että hänen talonsa Stratfordissa oli kaupungin toiseksi isoin talo. Hänen taitonsa luoda menestyneitä yrityksiä näyttelijöiden kanssa toivat hänelle säännöllisesti tuloja. Valitettavasti tätä menestystä ei päässyt nauttimaan kovin moni Shakespearen perheestä hänen kuolemansa jälkeen, sillä hänen lapsenlapsensa jälkeen sukuun ei enää syntynyt enempää lapsia. Näin ollen Shakespearella ei tänä päivänäkään ole lainkaan jälkeläisiä.

Shakespeare nykypäivänä

Klingon-aakkoset

Williamin työt ovat yhä inspiraationa monille edelleen. Hänen näytelmiään tuotetaan ahkerasti ja muun muassa Englannissa toimiva The Royal Shakespeare Company on omistettu juuri hänen työlleen. He myyvätkin vuosittain jopa 500 000 lippua näytöksiin.Lisäksi Shakespearen töitä on käännetty monien muiden kielien lisäksi jopa Klingonin kielelle. Star Trekistä tunnettu fiktiivinen kieli on edelleen monien fanien arvostama ja oppima kieli ja tästä syystä Klingonin Kielen Instituutti on kääntänyt Hamletin ja Paljon Melua Tyhjästä (Much Ado About Nothing) klingoniksi.William Shakespearea on vuosien aikana arvostettu niin paljon, että hänen jäännöksensä haudassa pysyvät koskemattomina. Aikoinaan oli tapana, että kuolleita siirrettiin, jotta uusia ruumiita voitaisiin haudata. Williamin hauta on kuitenkin edelleen sellainen, kuin se alun perin olikin. On hienoa, että vielä nykyisinkin osataan arvostaa historiallisesti merkittävää henkilöä niin vahvasti.

Maritta

Kommentointi on suljettu.