Loistavia teattereita Aasiassa

Loistavia teattereita Aasiassa

The National Centre for the Performing Arts on Kiinassa, Pekingissä sijaitseva futuristisen näköinen taidekeskus, joka sisältää muun muassa oopperatalon. Taidekeskus on titaanista ja lasista koostuva soikion muotoinen kupu, jota ympäröi tekojärvi.

Se on kooltaan 12 000m² ja sen sisältämiin kolmeen saliin mahtuu yhteensä noin 5 500 henkilöä. Tämän jättimäisen kupolin suunnitteli ranskalainen arkkitehti Paul Andreu. Taidekeskuksen rakentaminen aloitettiin vuonna 2001 ja valmistui vuonna 2007, avajaiskonsertti pidettiin vuoden 2007 joulukuussa. Taidekeskuksessa olevat kolme salia ovat: Ooppera-sali, jota käytetään oopperoihin, baletteihin ja tansseihin, tähän saliin mahtuu lähes 2 500 henkeä. Musiikkisalia käytetään konsertteihin ja salissa on tilaa 2000 hengelle. Teatterisalia käytetään näytelmiin ja Pekingin oopperaan, Sali on pienin, mutta tilaa on silti 1000 hengelle.Esplanade – Theatres on the Bay on esitettävän taiteen keskus, joka sijaitsee Singaporen joen suulla. Taidekeskus on nimitetty läheisen Esplanadin puiston mukaan. Keskuksessa on konserttisali, johon mahtuu noin 1600 katsojaa ja teatteri, johon mahtuu noin 2000 henkeä. Keskuksen rakentamista alettiin suunnittelemaan vuonna 1992 ja rakentamin alkoi vuonna 1996. The Esplanaden kehittelyyn kului noin 600 miljoonaa Singaporen dollaria eli noin 387 miljoonaa euroa. Keskus valmistui vuoden 2001 alussa ja avattiin virallisesti lokakuussa 2002.

Japanin teatterit

Kabuki-za

 Japanin kansallisteatteri sijaitsee Tokiossa ja on hyvin monimutkainen kolmesta salista ja kahdesta rakennuksesta koostuva teatteri. Teatteri avattiin vuonna 1966 ja sinne mahtuu noin 1600 henkeä.Kabuki-za Ginzassa on Tokion tärkein teatteri. Sinne mahtuu lähes 2000 henkeä. Alkuperäinen Kabuki-za oli puurakennus, joka oli rakennettu vuonna 1889. Rakennus tuhoutui vuonna 1921 tulipalossa. Vuonna 1922 aloitettu jälleenrakennus jäi kesken uuden tulipalon takia vuonna 1923. Jälleenrakentaminen saatiin päätökseen lopulta vuonna 1924.Uusi kansallisteatteri Tokiossa on Japanin tärkein taidekeskus. Se sijaitsee Tokion Shinjukun alueella. Se avattiin vuonna 1997 ja tilaa teatterissa on noin 1 800 hengelle.

Lähi-idän teatterit

Dubain oopperatalo on noin 2000-paikkainen esittävän taiteen keskus, joka sijaitsee Dubain keskusta-alueella. Emaar Properties niminen yritys kehitteli tämän taidekeskuksen, jossa järjestetään erilaisia esityksiä ja tapahtumia, kuten teatteria, oopperaa ja balettia. Dubain oopperatalo valmistui vuonna 2016. Dubain oopperassa on tyhjää lattiapinta-alaa 1800 neliömetriä. Tämä tila voidaan vuokrata muun muassa häihin, muotinäytöksiin tai juhlaillallisiin. Dubain oopperatalon on suunniteltu muistuttamaan perinteistä purjelaivaa, jossa rakennuksen keula sisältää oopperan päärakennuksen, orkesterin ja istumapaikat. Rakennuksen pitkänomaisessa rungossa on odotusalueita ja parkkipaikka.

Tbilisin ooppera

Tbilisin ooppera- ja balettiteatteri sijaitsee Georgiassa Tbilisissä. Se perustettiin vuonna 1851 ja on Georgian tärkein oopperatalo. Teatterin perustamisen jälkeen se on vahingoittunut pahasti useissa tulipaloissa, teatteria on kunnostettu useaan otteeseen. Viimeisin kunnostustyö tuli valmiiksi vuoden 2016 alussa, kesti 6 vuotta ja maksoi noin 40 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Bakun nukketeatteri sijaitsee lähellä Bakun keskusta-aluetta, meren rannan äärellä. Sen rakensi puolalainen arkkitehti Józef Plośko vuonna 1910. Nukkejen koot vaihtelevat muutamasta senttimetristä kaksi kertaa ihmisen kokoisiinkin nukkeihin. Elokuvateatterin auditoriohalli on 24 metriä pitkä, 11 metriä leveä ja 10 metriä korkea. Ja salissa on 400 paikkaa. Lisäksi auditoriohallissa on 7 aitiota ja 3 kuistia. Armenian oopperateatteri avattiin virallisesti Jerevanissa tammikuussa 1933. Oopperatalon on suunnitellut armenialainen arkkitehti Alexander Tamanian. Se koostuu kahdesta konserttisalista, Aram Khatchaturian konserttisalista, jossa on 1 400 paikkaa ja Alexander Spendiaryanin ooppera- ja balettiteatterista, jossa on 1200 paikkaa. Pyotr Ilyich Tchaikovskyn Joutsenlampi oli teatterin ensimmäinen balettiesitys vuonna 1935. Teatterirakennus valmistui nykyiseen uskoonsa vuonna 1953 valmistuneiden rakennustöiden ansiosta. Vuodesta 1935 Jerevanin oopperatalossa on esiintynyt Armen Tigranianin ainutlaatuinen armenialainen ooppera Anoush. Se oli suuri askel Armenian oopperan historiassa.

Maritta

Kommentointi on suljettu.