Miksi teatteri on tullut jäädäkseen

Miksi teatteri on tullut jäädäkseen

Vaikka digitaalisuus on tuonut lähes ilmaisia elokuvia ja sarjoja jokaisen käsiin, teatteri yhä kiinnostaa ja ihastuttaa. YouTube, 3D-elokuvat ja tosi-TV on nykyään kaikki katsottavissa helposti esimerkiksi älypuhelimilla tai tableteilla, ja kuukausitilaukset suoratoistopalveluihin maksavat usein alle 10 €:a kuukaudessa.

Nämä kaikki toimivat kilpailijoina vanhalle kunnon teatterille, sekä muille perinteisille medioille, kuten esimerkiksi kirjoille. Ihmiset eivät ole enää varmoja, mitä viihde on: puolet televisio-ohjelmista on tosi-tv:tä ja julkimoiden elämäntilanteet ovat uutta draamaa. Teatteri ei ole vielä valloittanut nuorison, niin kutsuttujen milleniaalien sydämiä, mutta löytää kyllä keinonsa siihen. Nuoria tulee opettaa innostumaan teatterista, jossa suuri osa ei ole koskaan käynytkään, koska ovat syntyneet suoraan digitaalinen laite käsissään. Teatterin sääntöjä on löysättävä, teatterista on tehtävä helpommin lähestyttävä ja monipuolinen kulttuurillinen kokemus. Teatterin tulee olla jotain, josta kuluttaja kokee, että hänen on koettava se, ei vain nähtävä tai luettava. Ihmiset janoavat kokemuksia, mitä teatteri antaa.

Shakespeare & Company

Teatteri, kuten musiikki ja tanssi, ei ole mitään ilman esiintyjiä. Esiintymistä harjoitellaan jo alakoulusta lähtien tai harrastusten parissa. Hyvänä alustana koulun ja teatteriharrastuksen yhdistämiselle toimii esimerkiksi Shakespeare & Company, joka tavoittaa vuosittain noin 40 000 oppilasta ja opettajaa työpajojen ja esityksien muodossa. Heillä on ollut jo yli miljoona osallistujaa 30 vuoden toimintansa aikana. Teatteri voi auttaa nuoria löytämään itsensä ja toisensa, sillä teatteri luo tietynlaisen yhteisön, jossa nuoret saavat puhua omalla äänellään, näyttää tunteitaan ja syvimpiä ajatuksia mitä luovimmin keinoin.Tunnettu puhuja ja näyttelijä Tina Packer sanoo, että ainoastaan kokoamalla ihmiset yhteen – mitä teatteri tekee – voi todella oppia tuntemaan ihmiskunnan. Teatteri luo katsojilleen yhteisöllisyyden tunnetta, tietynlaista sisäistä tunnelmaa, jota ei voi tuntea selailemalla Facebookin etusivua tai televisio-ohjelmia katsellessa. Teatteri on yleisön ja esiintyjänvälistä kommunikaatiota, jota ei voi kokea ruudun läpi katsotusta elokuvasta. Teatteri on ja pysyy, mutta saattaa muuttaa muotoaan. Tanssin ja musiikin liittäminen teatteriin on jo tuttua, mutta tämän päivän teknologialla ja osaamisella siihen voidaan liittää paljon muutakin.

Teatteri ennustaa tulevaisuuden

Sarah Bay-Cheng, teatterin ja tanssin ammattilainen ja opettaja sanoo, että ”Teatteri on tulevaisuus”. Bay-Cheng on omien sanojensa mukaan feikkaamisen ja pukuleikkien tohtori, mutta sitähän teatteri käytännössä on. Hänen mukaansa teatteria kohtaan on aina ollut skeptisiä ajatuksia. Teatteri on kuitenkin tärkeänä osana taloutta. Teatteri työllistää ja kasvattaa bruttokansantuotetta. Se on kulttuurillinen tuote. Teatterilla on sosiaalisia hyötyjä, esimerkiksi vankiloiden ja koulujen kouluttautumisohjelmissa. Bay-Cheng on tutkinut muun muassa, mitä kaikkea teatteri on tulevaisuudesta ”ennustanut”. Vuonna 1896 ranskalainen näytelmäkirjailija kirjoitti hullun ja korruptoituneen miehen johtavan joku päivä tätä maailmaa, johon voidaan tänä päivänäyhdistää amerikkalainen mielipiteitä jakava presidentti, Donald Trump.

elämä ilman sähköä

Vuonna 1938 eräs näytelmäkirjailija ennusti koko maailman kylpevän sähkössä ja valossa. Että maailmassa olisi niin paljon valoa, että valo ei enää olisi valoa. Näytelmä siis saattoi ennustaa tämän päivän ongelman suurkaupungeissa, joissa tähtitaivas harvoin näkyy kaupungin teollisesti tuotetun valomäärän takia.Irlantilainen näytelmäkirjailija taas kirjoitti vuoden 1958 näytelmässään, että tulevaisuudessa ihmisillä olisi pieniä mobiilisia nauhoituslaitteita, joihin he tallentaisivat tunteitaan ja mielipiteitään. Että ihmiset puhuisivat mieluummin näille laitteille kuin oikeille ihmisille. Oliko tämä siis vihjaus älypuhelimista ja tableteista? Vuoden 2012 näytelmä ”Mr Burns” ennustaa, että vielä kokemattomassa tulevaisuudessa kaikki sähkö ja tekniikka katoaa, ja ihmiset alkavat yhdessä luomaan kadonnutta kulttuuria ja ”oikeaa elämää” uudelleen. Teatterista tulee uutta mediaa.

Maritta

Kommentointi on suljettu.