Minustako näyttelijäksi

Minustako näyttelijäksi

Useimmat ammattinäyttelijät ovat tehneet ura valintansa hyvin nuorina, ja käyttäneet huomattavan määrän aikaa ammattitaitonsa kasvattamiseen, ja sitä kautta töiden saamiseen.

Suomessa useat näyttelijän alut hankkiutuvat peruskoulun ja nuorisoteatteri harrastusten jälkeen ilmaisutaidon lukioon, ja tämän jälkeen näyttelijäntyön laitokselle, tai muihin alan erikois opintoihin. Maailmalla alan taitoja opiskellaan sekä virallisissa kouluissa, että yksityisissä esitystaiteen studioissa. Näyttelijät voivat työskennellä kansallisissa tai paikallisissa teattereissa, television parissa, ja elokuvissa. Lisäksi heidän taitojaan tarvitaan televisiomainoksissa, ja vaikkapa juonto keikoilla. Perusopintojen lisäksi näyttelijöiden kannattaa jatkaa koulutustaan läpi uransa. Koskaan ei tiedä milloin tiettyjen erikois taitojen hallinta auttaa murto roolin saamisessa. Jos kuuluisa ohjaaja on esimerkiksi etsimässä Suomalaista näyttelijää Mannerheimin rooliin, on luultavampaa että he ottavat kuuluisaa hevosmiestä esittämään miehen joka osaa jo valmiiksi ratsastaa jonkin verran.

Näyttelijäntyössä tarvittavat taidot

Yleisten näyttelijän taitojen lisäksi ammatissa menestymistä varten on suotavaa että näyttelijältä löytyy hyvä yleissivistys teatteri ja elokuvataiteen saralta, ja yleisymmärrys siitä mitä eri tilanteissa tapahtuva näyttelijäntyö vaatii. Kameran edessä esiintyminen poikkeaa hyvin paljon teatterin lavalla näyttelemisestä, ja koomisiin rooleihin valmistaudutaan täysin eri tavalla, kuin esimerkiksi tragediaa varten. Perus näyttelijän taitoja voi opetella useiden eri metodien kautta, joista kaikki pyrkivät käsikirjoituksessa kuvatun henkilöhahmon henkiin tuomiseen ohjaajan kaipaamalla tavalla. On siis tärkeää, että näyttelijä osaa lukea käsikirjoituksia ja niiden sisältämiä vivahteita, sekä ottaa ohjausta ulkopuoliselta taholta. Useat näyttelijät laajentavat rooli mahdollisuuksiaan opettelemalla lisä taitoja, kuten laulua, tanssia, ja akrobatiaa. Maailmalle kaipaavilla näyttelijöillä tulee olla myös Englannin kielen taito hanskassa, ja roolien saamisessa auttaa jos kieltä puhuttaessa murrettaan voi muuttaa neutraalimpaan suuntaan, niin että kaikki kuulijat eivät arvaa näyttelijän tulevan pohjoismaista. Mitä useampia taitoja näyttelijä opettelee nuorena, sitä paremmat mahdollisuudet hänellä on päättää minkä tyyppisiin rooleihin hän lopulta päätyy. Tämä ei tarkoita että hänen tulee olla mestari kaikissa hommissa, mutta jos rooli vaatii muutaman tanssiaskeleen ottamista, koe esiintyminen sujuu helpommin jos näyttelijä on varma itsestään ja jaloistaan.

Näyttelijäntyössä tarvittavat taidot

Näyttelijän työkalut

Näyttelijän koko olemus, mukaan ottaen fyysinen ja henkinen terveys, ovat tärkeitä työkaluja. Vaikka kaiken kokoisille ja näköisille näyttelijöille löytyy rooleja elokuvista ja teattereista, näyttelijän kannattaa pitää huolta että hän on hyvässä fyysisessä kunnossa ruumiin rakenteestaan riippumatta. Työpäivät ovat pitkiä, ja harjoitukset usein aktiivisia, joten rapakunnossa oleva näyttelijä tulee väsymään työpäivänsä aikana huomattavasti. Hyvä fyysinen kunto auttaa myös itseilmaisussa, varsinkin niissä rooleissa joissa tarvitaan laulu tai tanssi taitoja.Fyysisen kunnon lisäksi näyttelijä ammentaa paljon omista kokemuksistaan, ja elämän historiastaan. Tässä kohden peliin tulevat sekä arkipäivän kokemukset, että asiat joita hän opettelee tieten tahtoen. Hyvä yleistietous auttaa historian eri aikakausille sijoittuvien roolihahmojen tutkimisessa, kun taas psykologian ymmärtäminen saattaa avata heidän tarkoitusperiään uudella tavalla. Näyttelijän kannattaa pitää silmänsä auki myös ihmisten kanssa rupatellessaan, sillä heidän manerisminsa ja ilmeensä saattavat sopia loistavasti tulevaisuudessa vastaantulevalle roolihahmolle.

näyttelijän fyysinen kunto on myös tärkeä

Näyttelijän tulee pitää huolta myös henkisestä hyvinvoinnistaan pärjätäkseen ammatissaan. Työ vaihtelee usein kiireisten ja täysin kuolleiden kausien välillä, ja tämä käy helposti masentamaan jos tasapainoisen elämän eteen ei tee tarkoituksella töitä. Keikka luontoiset työt eivät välttämättä sovi kaikille luonne tyypeille, ja työhön erottamattomana osana kuuluva hyljeksintä ja kritiikki saattavat aiheuttaa  mielenterveysongelmia, jos niiden kanssa painimiseen ei hanki ammattiapua ajoissa. Näyttelijän kannattaa myös miettiä tarkkaan missä hänen persoonansa loppuu, ja julkinen näyttelijä henkilö alkaa.

Maritta

Kommentointi on suljettu.