Nauru pidentää todella ikää

Nauru pidentää todella ikää

Kunnon naurujen jälkeen olo tuntuu rentoutuneelta ja kevyeltä. Nauraminen luo keskustelukumppaneiden välille siteen ja lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Nauraminen tekee meidät onnellisemmaksi ja tutkimusten mukaan lisää viehätysvoimaamme. Tiedätkö, mitä kehossa todella tapahtuu, kun naurat?

Nauraminen saa koko kehon reagoimaan

Naurunpurskahdus lähtee kutittamaan vatsanpohjasta, ja tuntuu purkautuvan kurkusta lähes väkisin ulos. Nauramiseen osallistuu useat lihakset ja elimet. Nauraessa etenkin pallealihas työskentelee kovasti, ja näin koko elimistöön pumppautuu lisää happea. Makoisten naurujen aikana aktivoituu sisäisiä lihaksia, jotka normaalisti ovat levossa. Vastaavasti usein jännittyneenä olevat lihakset rentoutuvat.  Nauru saa pulssin kiihtymään ja verenpaineen hetkellisesti nousemaan. Hengityskin voi tuntua puuskuttamiselta. Naurunpurskahduksen jälkeen kehon muutokset kuitenkin palatuvat lähes välittömästi normaaliin tilaan. Jäljelle jää mukavan rentoutunut olotila. Syvältä vatsasta kumpuava vilpitön nauru saa keuhkot tyhjenemään ilmasta, ja ne hapettuvat tehokkaasti. Happea kulkeutuu myös enemmän kudoksiin. Nauraminen vahvistaakin muun muassa sydänlihasta ja verenkiertoa. Nauru laittaa kehon siis töihin hyvin monipuolisesti ja laajasti. Miksi sitten nauramisesta jää niin mukavan onnellinen olo? Naurunpurskahduksen aikana kehomme alkaa erittää kuuluisia endorfiinejä. Ne ovat niin sanottuja ”hyvän olon hormoneja”, jotka saavat ihmisen tuntemaan mielihyvää. Endorfiinihormonien taso kulkee parina kortisolin, eli ”stressihormonin” kanssa. Mitä korkeammalle endorfiini-tasot nouseva, sitä pienemmäksi painuvat kortisoli-tasot. Mikä meidät sitten saa nauramaan? Huumori ja sen tajuaminen on hyvin yksilökohtaista. Tehdyissä tutkimuksissa ollaan kuitenkin pystytty todentamaan aivoissa tapahtuva toiminta. Kun henkilö näkee tai kuulee jotain, jonka hän kokee huvittavaksi, aivokuoressa alkaa tapahtua. Aivokuori käsittelee vastaanottamansa impulssin. Sen jälkeen aivojen otsalohko aktivoituu. Otsalohkossa sijaitsee emootioiden keskus. Välittömästi tämän jälkeen aivojen oikea puolisko ryhtyy työhön vasemman puolen kanssa. Tällöin henkilö tajuaa vitsin tai huumoripitoisen tilanteen ja nauru purkautuu ulos. Samanaikaisesti aivoaktiviteetti leviää ohimolohkoon saakka, missä sijaitsee aisteja muokkaava alue. Aivot ovat siis käytössä koko laajudeltaan ja ne työskentelevät täydellisessä synkronissa kehon kanssa.

Vaikutukset terveyteen

Vaikutukset terveyteen

Nauramisen aiheuttamat kehon reaktiot ovat terveydelle eduksi. Vaikutteet ovat fysiologisia ja näin suoraan todennettavissa, mutta myös henkistä hyvinvointia kasvattavia. Nauramisella on niin lyhyt- että pitkäkestoisia vaikutteita. Välittömästi naurunpurskahduksen aikana hapensaanti tehostuu, sydänlihas stimuloituu ja endorfiini alkaa levitä kehoon. Kunnon nauru vähentää stressiä. Se nostaa hetkellisesti sykettä ja verenpainetta, joka laskeutuu välittömästi takaisin. Tästä seuraa kehon rentoutuminen – sekä mieli että lihakset rentoutuvat konkreettisesti. Nauru purkaa mahdollisen jännitystilan, ja auttaa kehoa selviytymään näin stressaavista tilanteista. Nauru vastaa lähes aerobista liikuntaa! Tutkimusten mukaan 2-3 minuuttia vatsan pohjasta kumpuavaa, sydämellistä naurua vastaa 45 minuutin rentoutusta. Usein nauravilla henkilöillä on paljon terveysetuja puolellaan. Nauraminen voi parantaa kehon immuniteettikykä. Se myös auttaa kehoa käsittelemään kipua. Voitaisiin ajatella, että nauraminen saa kehon tuottamaan omaa, luonnollista kipulääkettä.

Nauramisen vaikutukset mieleen

Nauraminen auttaa parantamaan muistia

Nauramisen vaikutukset mielen toimintaan ovat kiistattomat. Usein nauravat henkilöt ovat tyytyväisempiä elämäänsä ja voivat henkisesti paremmin. Vähäisempi stressin määrä auttaa ottamaan elämän rennommin. On tehty myös tutkimuksia, joissa on todettu naurun terästävän muistia. Uusia asioita opiskellessa nauraminen on hyvä keino auttaa asioita jäämään päähän. Ihmissuhteet ja kanssakäyminen muiden ihmisten kanssa helpottuvat naurun avulla. Se lisää avoimuutta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Nauraminen saattaa yllättää myös hermostuttavissa tilanteissa, sillä keho voi reagoida näin haastavien tilanteiden tunteiden käsittelyyn. Yksi nauramisen hyvistä puolista on, että se tarttuu. Hyväntuulisuus on leviävää – tee siis palvelus itsellesi sekä muille ja naura mahdollisimman usein!

Maritta

Kommentointi on suljettu.