Parhaat teatterit ympäri maailmaa

Parhaat teatterit ympäri maailmaa

Shakespearin yhtiö, Lord Chamberlainin miehet, rakensivat Globe-teatterin Lontoossa vuonna 1599, mutta tuhoutui tulipalossa vuonna 1613. Globe-teatterista rakennettiin kopio vuonna 1997 vain metrin päähän alkuperäisestä sijainnista.

Rakennettaessa tätä historiallista teatteria he käyttivät apunaan tiedossa olevia historiallisia tietoja. Vaikka tämä uusi 857-paikkainen teatteri on täynnä vanhoja ulkonäön piirteitä, siitä löytyy myös paljon uusia ja moderneja ominaisuuksia. Yksi piirre mikä teatterissa on säilynyt on sen katto. Globe-teatterilla on ensimmäinen ja ainoa sallittu olkikatto Lontoossa, sitten vuoden 1666 tulipalon jälkeen. Royal Opera Covent Gardenissa Royal Balletin kotilava lopetti Globe-teatterin loiston ajan.Düsseldorfissa, Saksassa sijaitseva teatteri, Düsseldorfer Schauspielhaus –teatteri, sai alkunsa vuonna 1818, kun Friedrich Wilhelm II, Preussin kuningas, esitteli sen lahjaksi Düsseldorfin asukkaille. Alkuperäisen teatterin kohdalla sijaitseva nykyaikainen teatteri rakennettiin 1960-luvun lopulla. Teatteri avattiin vuonna 1970. Teatteriin mahtui tällöin 900 henkeä, nykyään teatterissa on tilaavain 760 hengelle. Teatterin kaareva ja aaltoilevat seinät ja muodot muistuttavat teatteriverhoja.

Nykyaikaisemmat teatterit

Vasco Nuñez de Balboa

Balboa-teatteri San Diegossa on rakennettu vuonna 1924 ja se sai nimensä espanjalaisen tutkijan Vasco Nuñez de Balboan mukaan, hän oli ensimmäinen eurooppalainen, joka löysi Tyynenmeren. Teatteri oli hetken käyttökelvoton, mutta vuonna 2002 aloitettiin merkittävä kunnostus, joka sai teatterin taas uuteen uskoon. ”Tämän 26 miljoonan dollarin kunnostustöiden jälkeen tämä kaunis teatteri on täysin kunnostettu, ja siellä on omalaatuinen täysin toimiva sisävesiputous. ”Teatro Oficina sijaitsee São Paulossa, Brasiliassa, se on pitkä, kapea, katumainen tila, joka on entisen palaneen teatterin tilalla. Teatterin luoja Zé Calso, sai idean tästä avoimesta teatterista, kun hän oli juoksemassa poliiseja karkuun, mutta lopulta löysi itsensä loukusta kovan seinän luota. Tämän takia Teatro Oficinalla on kovat kiviset istuimet. Bolšoi-teatteri sijaitsee Moskovassa, Venäjällä, se on yksi Venäjän johtavista teattereista. Se on selvinnyt sodista, tulipaloista ja vallankumouksista. Teatteri suljettiin vuonna 2005 suurien sisätilojen kunnostustöiden vuoksi. Kunnostustyöt kestivät kuusi vuotta ja teatteri avattiin uudelleen syksyllä vuonna 2011. Yuri Grigorovich koreografoi ikimuistoiset joutsenlammen, kultaisen ajan ja Romandan Bolšoi-teatterissa.Sydneyn oopperatalo, Sydneyssä, Australiassa on hyvin modernin ja nykyaikaisen näköinen. Se sijaitsee hyvin näyttävällä paikalla Sydneyn satamassa. Jørn Utzon keksi oopperatalon uniikin ulkonäön. Sydneyn oopperatalon avajaiset olivat vuonna 1973, ja sen ensimmäinen julkinen esitys oli Prokofjevin sota ja rauha. Oopperatalon sisustuskin on uniikki, teatteri on paneloitu erilaisiin puulajeihin, jotka parantavat teatterin akustisia ominaisuuksia. Tämä teatteri on yksi 1900-luvun omaperäisimmistä ja tunnetuimmista rakennuksista. Vuonna 2007 se valittiin Unescon maailmanperintöluetteloon. Sydneyn oopperatalossa toimivat muun muassa Australian ooppera, Sydneyn teatteri, ja Australian baletti. Siellä järjestetään vuosittain jopa 2500 esitystä, joihin tulee yhteensä noin 1,5 miljoonaa katsojaa. Vuosittain teatterissa käy kuitenkin lähes 4 miljoonaa vierasta Tämä tekee Sydneyn oopperatalosta yhden maailman aktiivisimmista teattereista. Teatterissa on noin tuhat huonetilaa, joihin sisältyy viisi teatteritilaa, viisi harjoitustilaa, kaksi pääeteistä, neljä ravintolaa, kuusi baaria sekä useita matkamuistomyymälöitä. Konserttisalissa sijaitsevat oopperatalon suuret urut, joissa on yli 10 000 pilliä.

BAM Harvey-teatteri

BAM Harvey-teatteri, New Yorkissa avattiin vuonna 1904 Shakespearen näytelmien ja musikaalien esityspaikaksi. Se muutettiin elokuvateatteriksi vuonna 1942, ennen kuin tanssija Harvey Lichtenstein kunnostutti sen sisustuksen jotta se voisi toimia teatterina taas. Nykypäivän rakenteessa on alkuperäiset sarakkeet ja katot, antaen teatterille kreikkalais-roomalaisen tunnelman. “Vuoden 1987 kunnostus säilytti koristeelliset yksityiskohdat ja säilytti historialliset yhdistyksensä, samalla kun teatterin näyttämöä jälleenrakennettiin”, sanoo professori Arnold Aronson Columbian yliopiston teatteritaiteen ohjelmasta.

Maritta

Kommentointi on suljettu.