Romeo ja Julia

Romeo ja Julia

Romeo ja Julia on yksi William Shakespearen kirjoittamista tragedianäytelmistä. Sen uskotaan syntyneen vuosien 1591–1595 välillä. Tarina perustuu Liebestod-motiiville, jossa rakkaus ja kuolema yhdistyvät toisiinsa.

Romeo ja Julia on koskettava kertomus kahdesta rakastavaisesta, jotka ajetaan erilleen, ja lopulta kuolemaan suvun erimielisyyksien takia. Heidän rakkauttaan kuvataan muun muassa lapselliseksi, mutta silti tuo pari on säilynyt esikuvana nuorille lempiväisille vielä tähän päivään asti. Shakespeare inspiroitui Arthur Brooken vuonna 1562 kirjoittamasta runosta ”The Tragical History of Romeus and Juliet”, eli ”Romeuksen ja Julian traaginen historia”. Runo oli käännös italialaisesta kertomuksesta, joka löysi tiensä Britanniaan Ranskan kautta. Alkuperäinen tarina syntyi jo 1520-luvulla italialaisen Luigi da Porton toimesta, mutta Shakespeare oli ensimmäinen, joka kirjoitti aiheesta näytelmän.Näytelmää on sovitettu muun muassa elokuviksi, oopperoiksi ja baleteiksi. Yksi tunnetuimmista elokuvasovituksista on Franco Zeffirellin ohjaama elokuva vuonna 1968. Pääosissa näyttelivät Olivia Hussey ja Leonard Whiting. Nykypäivän tunnetuin elokuvasovitus on Baz Luhrmannin ohjaama elokuva vuodelta 1996, William Shakespearen Romeo ja Julia. Elokuvan pääosissa näyttelevät Leonardo DiCaprio ja Claire Danes. Myös tunnettu musikaali West Side Story juontaa juurensa Shakespearen tarinasta.

Kielletty rakkaus

Romeo ja Julia sijoittuu Italian Veronaan, ja kertoo pääasiallisesti kahden rakastavaisen tarinaa. Romeo Montague ja Julia Capulet tapaavat toisensa juhlissa, mutta heidän rakkautensa on kiellettyä, sillä heidän sukunsa ovat jo vuosisatoja kestäneen ristiriidan keskellä. Näytelmä alkaa kuoron lausumalla runolla, joka tiivistää koko juonen. Yleisö saa siis tietää jo ensimmäisen kohtauksen aikana, että molemmat päähenkilöt kuolevat lopussa.Romeo kuokkii serkkunsa Benvolion ja ystävänsä Mercution kanssa Capuletin järjestämiin juhliin, sillä haluaa nähdä rakastettunsa Rosalinan. Romeo ei saa Rosalinalta kaipaamaansa vastarakkautta, mutta tapaa myöhemmin juhlissa ensimmäistä kertaa Julian, jonka kanssa rakkaus leimahtaa jo ensisilmäyksellä.

Juliet parveke

Sukujensa erimielisyyksistä huolimatta Romeo ja Julia tapaavat toisensa uudestaan, joka on ehkä näytelmän tunnetuin kohtaus Julian parvekkeelta. Pian he avioituvat Veli Lorenzon kammiossa salaa suvuiltaan. Heti heidän astuessaan ulos kammiosta, syntyy sukujen välille riita, kun Julian serkku Tybalt haastaa Romeon tappeluun. Romeo kieltäytyy, jolloin Mercutio haastaa Tybaltin tappeluun. Mercutio kuolee tappelussa, jolloin Romeo hyökkää Tybaltin kimppuun kostaakseen ystävänsä kuoleman. Tämän seurauksena Capuletin suku ajaa Romeon maanpakoon.Julian surressa Romeon tuomiota, hänen vanhempansa päättävät naittaa tämän kreivi Parisin kanssa. Julia avaa sydänsurujaan Veli Lorenzolle, todeten että mieluummin kuolee kuin menee naimisiin kreivin kanssa. Lorenzo antaa Julialle yrttijuomaa, jonka tarkoituksena on vaivuttaa Julia sikeään uneen, jolloin muut uskovat hänen kuolleen. Lorenzon suunnitelmien mukaan Julia heräisi hautaholvissa juuri kun Romeo saapuisi hyvästelemään rakastettunsa, ja he voisivat karata yhdessä.Lorenzon juoni ei kuitenkaan suju aivan suunnitellusti. Julian löydyttyä ”kuolleena” häät muuttuvat hautajaisiksi, ja Romeo saa pian tiedon omalta palvelijaltaan Julian rankasta kohtalosta. Romeo ryntää ostamaan itselleen myrkkyä, ja tappaa Parisin Julian ”hautajaisissa”. Lorenzon kollegan oli tarkoituksena välittää Romeolle kirje, joka kertoo Julian olevan yhä elossa, mutta kirje eksyy matkalla, ja Romeo uskoo Julian olevan oikeasti kuollut.

myrkyt

Romeon kantaessa Parisin ruumista Capuletien sukuhautaan, hän juo myrkkynsä ja kuolee. Lorenzo saapuu kiviholviin huomatakseen Romeon kuolleena, liian myöhässä pelastaakseen tilanteen. Julian herätessä hän näkee Romeon kuolleena ja tappaa itsensä tikarilla. Tapahtumien seurauksena Montaguen ja Capuletien suvut sopivat vihdoin riitansa, huomatessaan miten paljon pahuutta erimielisyydet saivat aikaan.

Maritta

Kommentointi on suljettu.