Suomen parhaat teatterit

Suomen parhaat teatterit

Teatteriala Suomessa elää hyvin ja porhaltaa eloisasti eteenpäin. Teattereita löytyy ympäri maatamme, ja etenkin kesäkaudella ulkoilmassa järjestettävät kesäteatterit ovat kaiken kansa rakastettu ajanvietteen muoto. Teatteria harrastetaan paljon ihan vain viihdetasolla, mutta Suomesta löytyy myös erittäin ansioitunut ja tasokas ammattikunta.

Sekä näyttelijä- että katsojakunnan ikäjakauma on siirtymässä pikkuhiljaa hieman yläkanttiin päin, joten teatterialan liitot ovat viime aikoina aktivoituneet erityisesti nuorison huomion herättämisessä. Ammattilaispuolella tarvitaan esimerkiksi lisää tukia ja ohjausta, jotta teatteri saadaan pysymään jatkossakin tasokkaana. Tällä hetkellä kuitenkin teatterit nauttivat hyvästä asemasta. Katsotaan tässä artikkelissa tarkemmin, mitkä ovat Suomen parhaat teatterit.

Kansallisteatteri

Kansallisteatteri on Suomen tärkein ja vanhin suomenkielinen teatteri. Se on perustettu jo vuonna 1872, eli ikää sillä on jo lähes 150 vuotta. Aluksi se tunnettiin nimellä Suomalainen teatteri. Ensimmäiset 30 vuotta se toimi vanhan Arkadia-teatterin tiloissa, kunnes sai oman rakennuksesta vuonna 1902. Teatteritalo kohosi Helsinkiin Rautatientorin viereen, missä se valvoo edelleen jylhänä kaupungin keskustan vipinää.

Teatterista löytyy neljä näyttämöä; Suuri näyttämä, Pieni näyttämö, Willensauna ja Omapohja. Uusin lisäys on vuonna 2010 perustettu Lavaklubi, joka vie esityksiä mitä ennalta-arvaamattomampiin paikkoihin. Pääasiallisesti teatteri keskittyy kotimaiseen ohjelmistoon, mutta toisinaan lavoilla nähdään myös ulkomaisia teoksia. Kotimaisista kirjoittajista ohjelmistossa on nähty muun muassa Aleksis Kiveä, Minna Canthia, Eino Leinoa, Sofi Oksasta, Pirkko Saisiota, Juha Hurmetta ja monia muita.

Kansallisteatterilla on tärkeä rooli suomalaisessa teatterikulttuurissa. Se haluaa tarjota laadukasta teatteritaidetta siten, että kaikki pääsevät nauttimaan siitä. Sen seurue käykin toisinaan vierailuilla esimerkiksi sairaaloissa, vanhainkodeissa ja vankiloissa.

Svenska Teatern

Ruotsinkielinen Svenska Teatern on vielä Kansallisteatteria vanhempi – se on perustettu jo vuonna 1827. Pienehkö, puurakenteinen teatteri pystytettiin Esplanadin puiston tienoille, ja se tunnettiin nimellä Nya Teatern. Nykyinen Erottajan sydämessä kohoava teatterirakennus on vihitty käyttöön vuonna 1866.

Aluksi Svenska Teaternilla ei ollut omaa näyttelijäseuruetta, vaan se toimi isäntänä kaupungissa vieraileville seurueille. Helsinki oli strateginen pysähdyspaikka matkalla Euroopasta Pietariin, joten monet ulkomaiset seurueet esiintyivät säännöllisesti teatterin saleissa.

Nykyään teatteri esittää omia näytelmiään sekä vierailevien seurueiden näytelmiä. Vuoden aikana saadaan näytille keskimäärin 8-10 Svenska Teaternin omaa tuotosta. Näytelmien kielenä on pääasiallisesti ruotsi, mutta ne ovat lähes aina tekstitetyt suomen kielellä, joskus myös englannin kielellä. Ohjelmisto on erittäin monipuolinen, ja se pitää sisällään lukuisia erilaisia tyylejä. Saleissa päästään nauttimaan niin lastennäytelmistä, musikaaleista, ulkomaisista uutuuksista kuin myös kotimaisista klassikoista. 

Muita vierailun arvoisia teattereita

Helsingin vanhat teatterit kuuluvat Suomen tärkeimpiin ja parhaimpiin teattereihin, mutta kiinnostavaa tutustuttavaa riittää pitkin Suomea. Turun seudulla liikkuessa kannattaa ostaa liput johonkin Turun kaupunginteatterin näytöksistä. Sen nykyinen rakennus, josta löytyy 668 katsojan pääsali, on otettu käyttöön vuonna 1962. Päänäyttämän lisäksi teatteriin kuuluu Sopukaksi nimetty pienempi näyttämö. 

Myös Tampereella on tunnetusti ollut vilkas ja aktiivinen teatteriyhteisö, jo ennen kuin Tampereen kaupunginteatteri perustettiin. Teatterin ensimmäisen näytelmän ensi-iltaa vietettiin vuonna 1902 – lavalle tuotiin Aleksis Kiven Kullervo – mutta varsinainen kaupunginteatterin rakennus saatiin vihdoin vasta vuonna 1912. Se kohoaa paraatipaikalla Tammerkosken kuohujen rannalla, ja sieltä löytyy kolme näyttämöä; Päänäyttämö, Frenckell ja Kivi. Tampereen teatteri on voittanut vuonna 1997 Vuoden teatteri -palkinnon.  

Hienoja kokemuksia löytyy myös pohjoisemmasta Suomesta. Esimerkiksi Oulun teatteri on tunnettu sen laadukkaasta näyttelijätyöstä. Samoin Kajaanin teatterissa kannattaa poiketa viettämään iltaa. Suomi on täynnä upeita teattereita – niihin kannattaa tutustua kotimaassamme matkatessasi!

Maritta

Kommentointi on suljettu.