Taiteilijoiden yhdistys the actors studio

Taiteilijoiden yhdistys the actors studio

The Actors Studio on sekä paikka että filosofia. Se on taiteilijoiden yhdistys – taiteilijoiden, jotka ovat tehneet valtavia kontribuutioita amerikkalaiselle taiteelle tästä yhteisestä lähteestä ammentamalla. Vuonna 1947 Elia Kazanin, Cheryl Crawfordin ja Robert Lewisin perustama Studio alkoi paikkana, jonne teatterinäyttelijät saattoivat kokoontua yksityisesti, löytääkseen uusia ja syvempiä yhteyksiä työhönsä.   

Studion perustajajäsenet eli näyttelijöiden, kirjoittajien ja ohjaajien ryhmä oli sitoutunut uudelleenmäärittelemään näyttelemisen taiteteen ja kehittämään sarjan tekniikoita, joita näyttelijät voisivat käyttää etsiäkseen totuutta ja ilmaistakseen sitä hetkessä. Workshopista eli työpajasta tuli suurin vaikuttaja amerikkalaiseen näyttelemiseen 1900-luvulla, ja se jatkaa nykypäivänä uuden näyttelijäsukupolven näyttelijöiden palvelemista – niiden, jotka ovat sitoutuneet samaan ideaaliin.

Studiota perustamassa ollut ja sen entinen taiteellinen johtaja Lee Strasberg kehitti sarjan tekniikoita ja harjoituksia, jotka tultiin tuntemaan ”metodina” (engl. ”The Method”) ja jotka muuttivat näyttelemisen taidetta maailmanlaajuisesti. Silti Studion jäsenyys on ilmainen. Käytyään menestyksellisesti läpi sarjan koe-esiintymisiä näyttelijä kutsutaan jäseneksi eliniäkseen. Studion verkkosivuilla on kohta ”Membership”, josta löytää lisää tietoa koe-esiintymisestä ja käytännön ohjeita.

Toiminta studiolla

Työ ja aktiviteetit The Actors Studiolla ovat yksityisiä ja yksin jäsenten hyödyksi järjestettyjä. Kun kehittelyssä ollut projekti katsotaan valmiiksi julkiseen esitykseen, yleisö kutsutaan sisään ilmaiseksi. New Yorkin kausi kestää Labor Day -päivästä kesäkuun puoliväliin. Los Angelesin kausi kestää puolestaan Labor Daysta heinäkuun loppuun asti.

Teatterialueen sydämessä New Yorkin 44th Streetillä sijaitseva Studion maamerkkirakennus sisältää toimistoja, harjoittelutiloja, Paul Newman -kirjaston ja 99-paikkaisen teatterin. Sessiot ovat yksityisiä, mutta teatteri aukeaa yleisölle toisinaan, kun tietyn työn ajatellaan olevan valmis yleisön nähtäväksi. Vaikka nämä tarjoukset ovat ilmaisia yleisölle, lahjoitukset ovat kuitenkin aina tervetulleita. New Yorkin Studio toimii luovana kotina ja toiminnallisena päämajana sekä kyseisen kaupungin että sen Hollywoodissa Kaliforniassa sijaitsevan ainoan haaran Actors Studio Westin toiminnalle.

Näyttelemissessiot ovat organisaation sydämenlyöntejä. Ne tarjoavat jäsenille kahdesti viikossa paikan saada oivalluksia ja rakentavaa kommentaaria itse valitsemistaan ja motivaatiota tarvitsevista henkilöhahmoista ja/tai kohtauksista. Kun työ on valmis, se tuodaan sessioon, jossa moderaattori johtaa ryhmäkeskustelua, hallitsee muilta paikalla olevilta jäseniltä tulevaa palautetta ja tarjoaa ohjausta jatkotutkimuksille. Monet moderaattoreista ovat maineikkaita teatteri- ja filmiteollisuudessa. Jos sessiossa oleva työ kehittyy jännittävään ja orgaaniseen tapaan, siitä voidaan kehittää lavaprojekti, joka on avoinna yleisölle ilmaiseksi.

Teatterityöpaja

Voiko näyttelemistä opetella internetistä? Vastaus tähän kysymykseen lienee yksilöllinen. Netti ja älylaitteet ovat mahdollistaneet paljon sellaista, mistä ennen voitiin vain haaveilla. Kitaransoiton opetteleminen onnistuu YouTuben opetusvideoiden kautta, voimme katsella elokuvia Netflixistä, kuunnella musiikkia Google Musicista, pelata pelejä PokerStarsilla tai Pelikoneessa, mutta onnistuuko näyttelemisen opetteleminen vain netin neuvoja seuraamalla, vai tarvitaanko siihen yhteistyötä?

New Yorkin vuonna 1947 perustettu Studio luotiin ja se selviää yhä nykypäivänä ainutlaatuisena teatterityöpajana, jonne jäsenet kokoontuvat työstämään taitoaan yhdessä ja yksityisesti. Moderoitujen sessioiden, työpajojen ja luentojen kautta Studio tarjoaa jäsenilleen ilmaiseksi dynaamisen ja luovan ilmapiirin sekä turvapaikan poissa kaupallisista paineista.

Studio auttaa näyttelijäntyön ammattilaisia – näyttelijöitä, ohjaajia ja käsikirjoittajia – hiomaan ammattitaitoaan ja tutkimaan lahjakkuutensa syvyyttä ja leveyttä. Actors Studio West on perustettu vuonna 1966 Länsi-Hollywoodissa, Kaliforniassa. Se perustuu ja on mallinnettu New Yorkin Actors Studion mukaan ja tarjoaa kahdella rannikolla asuville ja vakinaisille asukkaille samanlaisen ammatillisen kodin kuin Studio New Yorkissa.

Lee Strasbergin ja muiden Studiossa kehittämiin harjoituksiin ja tekniikoihin perustuen Studiosta on tullut metodinäyttelemisen koti. ”Eri puolilla maailmaa on näyttelijöitä, jotka olosuhteistaan huolimatta, ammatillisia tai henkilökohtaisia, huolimatta kohtaamistaan vaikeuksista, mitä tahansa ongelmia tai muutoksia – on yksi asia, johon he voivat luottaa, ja se on, että kello 11 tiistai- ja perjantaiaamuisin satoi tai paistoi, lunta tai mitä vain mitä onkaan, Actors Studiossa on sessio. Ja se tosiasia, että näyttelijät voivat luottaa kyseiseen seikkaan, että he tietävät, että se on olemassa, voi auttaa heitä selviytymään”, vuosien 1951–1982 taiteellinen johtaja Strasberg on todennut.

Actors Studion käsikirjoittajien ja ohjaajien osastolla on pitkä historia molemmilla rannikoilla. Kahden Clifford Odetsin ja Robert Andersonin vetämän koekierroksen jälkeen Elia Kazan ja William Inge kehittivät ensimmäisen pysyvän ”käsikirjoittajien osaston” vuonna 1957. Siitä on sittemmin kehittynyt yksi Studion tärkeimmistä osatekijöistä.

Näyttelijöitä

Luentoja ja kritiikkiä

Harjoiteltuja ja ohjattuja luentoja uusista näytelmistä esitellään joka viikko, ja sitten niitä kritikoivat käsikirjoittajien ja ohjaajien osaston jäsenet ja sen viikon moderoija. Se on kannustava ja rakentava ympäristö, joka kannustaa etenkin käsikirjoittajaa ja ohjaajaa. Osaston jäsenyys on sidottu sesonkeihin, ja se pitää uusia vuosittain. Käsikirjoittajien ja ohjaajien osaston jäsenet osallistuvat näyttelemissessioihin Studiolla tullakseen tutuiksi sen jäsenyyden kanssa.

Helen Gormally on kertonut kokemuksistaan Actors Studiossa: ”Alalla lähes 20 vuotta olleena – ja eri osa-alueilla työskennelleenä – ajattelin, että kirjoittaisin blogiini henkilökohtaisista kokemuksistani ja tiedoista tarjotakseni tukea ja neuvoja sekä aloitteleville että ammattinäyttelijöille. Tämä kirjoitukseni on suunnattu aloitteleville näyttelijöille, mutta ammattilaiset saattavat myös arvostaa sisältöä.”

”Kun ilmaisin haluni ryhtyä ammattinäyttelijäksi, opettajani sanoi minulle: Jos et pysty kuvittelemaan tekeväsi mitään muuta, sinun täytyy ehdottomasti kokeilla. Mielestäni on tärkeää, kuten millä tahansa uralla, alkaa harjoitella – ja siksi on elintärkeää löytää itsellesi sopiva ohjelma. Jotkut tulevat sisään ammattiin opiskelemalla täysipäiväisesti teatterikorkeakoulussa yhdestä kolmeen vuotta, mikä ei kuitenkaan sovi kaikille tai onnistu kaikilta. Toiset löytävät tiensä sisään tavallisten, lyhyempien kurssien kautta, jotta he voivat pitää työnsä ja muut sitoumuksensa. Kaikilla on oma tiensä ammattiin”. Internetistä löytyy paljon tietoa tarjolla olevista näyttelijäkoulutuksista.

Maritta

Kommentointi on suljettu.