Teatterit ja teatterikoulut Suomessa

Teatterit ja teatterikoulut Suomessa

Suomen teatterikulttuurin sanotaan saaneen syntynsä Turusta, kun Turku oli kulttuurillisessa johtoasemassa. Turun vuoden 1827 suuren tulipalon myötä teatteri, kuten moni muu kulttuurillinen toiminta siirtyi pääasiallisesti Helsinkiin.

Samana vuonna valmistui Helsingin ensimmäinen teatteri, C. L. Engelin Esplanaditeatteri.Suomen teatterit ry, eli STEFI, valvoo suomalaisten ammattiteattereiden etuja ja toimintaa. STEFI:n tavoitteina on ollut jo vuodesta 1922 asti mahdollistaa hyvän teatterin tekeminen Suomessa. Yhdistyksen jäsenteattereita on tällä hetkellä 54 suomalaista ammattiteatteria, jotka muodostavat yhdessä monipuolisen kuvan suomalaisesta teatteritaiteesta. Jäseninä toimii muun muassa kaupunginteattereita, tanssiteattereita, nukke- ja lastenteattereita, sekä kiertue- ja alueteattereita eri puolilta Suomea. Myös Suomen Kansallisteatteri kuuluu STEFI:n jäseniin. Suomen Kansallisteatteri on perustettu vuonna 1872, ja on maailman vanhin suomenkielinen ammattiteatteri. Ohjelmisto koostuu kotimaisesta draamasta, ulkomaisista näytelmistä ja klassikkoteoksista. Nykyinen teatterirakennus sijaitsee Helsingin Rautatientorin läheisyydessä. Kansallisteatteri toimii Suomen kansallisena päänäyttämönä, ja siellä on esiintynyt monia tunnettuja näyttelijöitä, kuten Esko Salminen, Tauno Palo ja Ansa Ikonen. Kansallisteatterin neljä näyttämöä tarjoaa istumapaikkoja yli 1400 katsojalle: Suuri näyttämö 885 paikkaa, Pieni näyttämö 307 paikkaa, Willensauna 154 paikkaa ja Omapohja 80 paikkaa. Vuosittain Kansallisteatterissa on noin 15 ensi-iltaa, joista 2000-luvun puhutuimpia ovat olleet muun muassa Sofi Oksasen Puhdistus ja Väinö Linnan Tuntematon sotilas.Helsingin Kaupunginteatteri on perustettu vuonna 1965, ja se on Suomen suurin ammattiteatteri. Ohjelmisto koostuu ulkomaisista ja suomalaisista puhenäytelmistä, komedioista, musiikkiteattereista ja tanssiesityksistä. Kaupunginteatterilla on vuosittain noin 20 ensi-iltaa, ja esityksiä yhteensä noin tuhat.

Komediateatteri Arena

Suomen Komediateatteri on perustettu vuonna 1995, ja toimi vuoteen 2015 asti nimellä Komediateatteri Arena. Teatteri sijaitsee Helsingissä, ja ohjelmistoon kuuluu niin komedioita, farsseja, musiikkinäytelmiä, lasten näytelmiä, kuin revyitä. Televisiostakin tuttuja näyttelijöitä Komediateatterin kulisseissa ovat muun muassa Riku Nieminen, Kiti Kokkonen ja Krisse Salminen.Suomen Musiikkiteatteri on kiertävä teatteri, ja Suomen suurin musikaaleja esittävä teatteri. Musiikkiteatteri toteuttaa vuosittain noin sata esitystä ympäri maan. Se on toiminut Tampereen ylioppilastalossa vuodesta 2015, mutta ensimmäinen tuotanto oli vuonna 2009: toisen perustajan Petri Lairikon ohjaama Piukat Paikat.

Kotiläksyjä ja käsikirjoituksia

Suomen Teatteriopisto toimii Tampereella Komediateatterin tiloissa. Tämä yksityinen koulu on perustettu vuonna 1995, ja tarjoaa teatteri-ilmaisun perusopetusta. Koulutuksessa voi suuntautua joko näyttelijäntyön peruslinjalle, näyttelijäntyön jatkolinjalle tai musiikkiteatteripainotteiselle näyttelijäntyön peruslinjalle. Teatteriopistosta valmistuneita tunnettuja näyttelijöitä ovat muun muassa Armi Toivanen ja Panu Mikkola.Suomen Teatterikoulu perustettiin vuonna 1943, ja ohjaaja- ja dramaturgikoulutus alkoi vuonna 1962. Ruotsinkielisten näyttelijöiden koulutus alkoi paljon aikaisemmin kuin suomenkielisten. Ruotsinkielisiä näyttelijöitä koulutti Suomessa Nya Teatern vuodesta 1866 vuoteen 1868. Nykyään Suomessa toimii Svenska Teaterskolan i Helsinfors kouluttaen suomenruotsalaisia näyttelijöitä.

teatterikoulu

Teatterikorkeakoulu sai syntynsä, kun Suomen Teatterikoulu ja Svenska Teaterskolan yhdistyivät, ja oli ensimmäinen kaksikielistä teatteriopetusta tarjoava teatterikoulu Suomessa. Koulu perustettiin vuonna 1979, ja se toimii julkisena oppilaitoksena Helsingissä. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu edustaa teatteri- ja tanssialaa yhtenä Taideyliopiston akatemiana. Se on tänä päivänä Suomen suurin teatteri- ja tanssioppilaitos. Teatterikorkeakoulu on ainut teatterikoulu Tampereen Nätyn lisäksi, josta voi valmistua näyttelijän tutkinnosta. Teatterikorkeakoulusta valmistuu niin teatteri- ja tanssitaiteen kandidaatteja, maistereita, lisensiaatteja ja tohtoreita, kuin suomen ja ruotsin kielisiä näyttelijöitä, ohjaajia, dramaturgeja, tanssijoita ja koreografeja. Lisäksi oppilaitoksesta on mahdollista valmistua tanssi- ja teatteripedagogiksi, sekä valo- ja äänisuunnittelijaksi. Nykyisenä dekaanina Teatterikorkeakoulussa toimii Maarit Ruikka, joka on suomalainen teatteriohjaaja. Teatterikorkeakoulu järjestää noin 40 julkista esitystä lukuvuotta kohden.

Maritta

Kommentointi on suljettu.